Themaweek over ‘Omgaan met geld’

We kijken terug op een geslaagde week waarin het thema Geld centraal stond. Deze week begonnen we dag op muzikale wijze, met een liedje over -jawel- geld.

Theatergroep PlayBack was bij ons te gast en heeft de voorstelling “Rijk” gespeeld voor leerlingen en docenten.

De voorstelling “Rijk” gaat over geld en imago. Wanneer jongeren naar de middelbare school gaan, wordt geld steeds belangrijker. Geld wordt gebruikt om vrienden te trakteren, een eigen lunch te kopen in de supermarkt of het imago te upgraden met kleren en hippe gadgets. “Rijk” gaat over vijf jongeren met een verschillende achtergrond. De een haalt z’n lunch bij een fastfoodtent, de ander eet zijn eigen boterhammen. De voorstelling laat zien hoe financiële verschillen je positie in de groep mede bepalen. En hoe wel of geen geld hebben je imago positief of negatief kan beïnvloeden.
Na de voorstelling werden de leerlingen door een gesprekleider uitgedaagd in gesprek te gaan over de gebeurtenissen in het verhaal en het gedrag van de personages. De acteurs reageerden tijdens dit gesprek vanuit hun rol. De leerlingen hielpen de personages om beter grenzen aan te geven in de verleiding dingen te kopen. Het doel van de voorstelling “Rijk” is jongeren sociaal weerbaarder en financieel zelfstandiger te maken.

Op maandagavond waren ouders uitgenodigd om te kijken naar de voorstelling “Credits” van dezelfde theatergroep. Een voorstelling waarin herkenbare situaties tussen ouder en puber op humoristische wijze in beeld is gebracht.
Ook deze voorstelling was interactief, waardoor er interessante gesprekken zijn ontstaan en ervaringen zijn uitgewisseld. Alsof dat nog niet genoeg is, hebben sommige ouders zelfs meegespeeld en in the spotlights gestaan!

Playback was niet onze enige gast deze week. Medewerkers van de Rabobank hebben door middel van een quiz een heel leuke en leerzame gastles gegeven.

Kortom, het was een succesvolle week!