De ouder(s)/verzorger(s) melden hun kind bij de school aan in overleg met en op advies van de huidige school. Vanaf schooljaar 2023-2024 is wettelijk vastgelegd dat er één centrale aanmeldweek is voor alle middelbare scholen. De aanmeldweek is van 24 maart tot en met 31 maart 2025. Alle leerlingen krijgen uiterlijk 24 maart het definitieve schooladvies van de basisschool. Ouder(s)/verzorger(s) ontvangen dan een aanmeldformulier VO (adviesblad) met een unieke aanmeldcode die nodig is voor de digitale aanmelding. Ouder(s)/verzorger(s) kunnen hun kind digitaal aanmelden in de aanmeldweek via een link op onze website. Ouder(s)/verzorger(s) hebben voor de aanmelding de volgende documenten nodig:
- Een ‘aanmeldformulier VO’ (adviesblad) die u ontvangen heeft van de basisschool. Op het adviesblad staat een unieke aanmeldcode en vermelding advies praktijkonderwijs.
- Een kopie/foto van het legitimatiebewijs van de aangemelde leerling.
- Burgerservicenummer (BSN); indien uw kind (nog) geen Burgerservicenummer (BSN) heeft, heeft u het onderwijsnummer nodig om uw kind in te kunnen schrijven. Dit onderwijsnummer heeft u van de basisschool gekregen.
Voor de aanmeldweek
Ouder(s)/verzorger(s) kunnen voor de aanmeldweek aangeven dat ze interesse hebben om hun kind aan te melden op Limes Praktijkonderwijs. Zij kunnen dan een dan een mail sturen naar: aanmelden@limes-katwijk.nl
Dit betreft géén officiële aanmelding. Ook als de leerling op de “interesselijst” staat, dient de leerling in de aanmeldweek officieel aangemeld te worden en volgt er een toelatingsprocedure.
De toelatingsprocedure
Na aanmelding volgt er een toelatingsprocedure. Het ondersteuningsteam van Limes Praktijkonderwijs neemt binnen 6 weken na ontvangst van de aanmelding een beslissing over de toelating van een leerling. Eventueel uitstel van dit besluit mag niet langer dan vier weken duren. In de toelatingsprocedure wordt er op basis van het dossier van de leerling gekeken of Limes Praktijkonderwijs een passende onderwijsplek kan bieden. Het kan zijn dat ouder(s)/verzorger(s) en de leerling worden uitgenodigd voor een gesprek op school als het dossier daartoe aanleiding geeft.
Advies en overstapprocedure PO naar VO
Voor alle leerlingen geldt de algemene procedure voor de overstap van PO naar VO, al zijn er voor de leerlingen met ondersteuningsbehoefte aanvullende procedures.
In het document van het Samenwerkingsverband Duin- en Bollenstreek vindt u de details over de aanvullende procedures voor praktijkonderwijs:
https://www.swvduinenbollenstreek.nl/voor-scholen/tijdlijn-overstap-po-vo/
Leerlingen die in aanmerking komen voor praktijkonderwijs hebben 3 jaar leerachterstand op tenminste 2 domeinen in de basisvakken en een IQ lager dan 80. Het advies voor praktijkonderwijs werkt net even anders dan een ander vo advies. Als het schooladvies van een leerling praktijkonderwijs is, en de leerling een IQ onder de 75 heeft, hoeft de leerling géén doorstroomtoets te maken. De doorstroomtoets kent namelijk geen eenduidig praktijkonderwijs advies maar alleen een dubbel advies praktijkonderwijs/VMBO. Je voorkomt daarmee een negatieve ervaring voor de leerling. Ook vermijd je verwarring bij de leerling en ouders over het dubbele advies praktijkonderwijs/VMBO. Doet de leerling toch een doorstroomtoets, dan hoeft het advies niet naar boven worden bijgesteld.
Voor toelating van leerlingen die het schooladvies praktijkonderwijs krijgen dient de basisschool zo vroeg mogelijk een pre-advies aan te vragen bij het samenwerkingsverband. Dit is vanaf 1 november mogelijk. Een TLV (toelaatbaarheidsverklaring) wordt door het ondersteuningsteam van Limes Praktijkonderwijs aangevraagd bij het samenwerkingsverband na aanmelding door ouder(s)/verzorger(s).
Mocht u vragen hebben over een aanmelding, het advies of de toelatingsprocedure stuur dan een mail naar: aanmelden@limes-katwijk.nl Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
Lees ook onze speciale hand-out voor basisscholen.